Meteen naar de inhoud

echtscheiding

Een echtscheiding is vrijwel altijd een ingrijpende gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Er moet veel worden geregeld in een periode waarin de meeste mensen veelal niet optimaal functioneren. Een echtscheiding gaat vaak gepaard met emoties, stress en concentratieproblemen. En juist in die periode moeten de (financiële) afspraken gemaakt worden voor de komende 10 à 15 jaar.

Het is daarom van belang om een advocaat te hebben die de regie neemt. Die ervoor zorgt dat uw belangen optimaal worden behartigd, dat geld en goederen eerlijk worden verdeeld en verrekend en dat het hele proces geen jaren gaat duren.

Bij voorkeur kan een echtscheiding in overleg worden geregeld. U kunt samen één advocaat nemen, of u neemt beiden een eigen advocaat die u de opdracht geeft om een convenant op te stellen. Als u hiervoor kiest is de kans het grootst dat beide partijen “kunnen leven” met het eindresultaat,. Vanzelfsprekend gaat het op deze manier ook het snelst en zijn de kosten beperkt. Als een gezamenlijke oplossing niet mogelijk is zult u tegen elkaar moeten procederen. Dat is vaak een emotioneel belastend en langdurig traject, maar soms kan het niet anders.

Bij een echtscheiding moet er veel geregeld worden. Denk daarbij aan verdeling of verkoop van een huis, een zorgregeling voor de kinderen, partner- en/of kinderalimentatie, pensioenen, verzekeringen etc.

Bij een echtscheiding is er altijd een procedure nodig, de echtscheiding kan alleen door een rechtbank worden uitgesproken en alleen een advocaat mag een verzoekschrift indienen.

Bij een gezamenlijk verzoek volgt er in de meeste gevallen na 4 tot 6 weken een beslissing van de rechtbank. Partijen moeten dan allebei nog een akte van berusting ondertekenen en daarna kan de echtscheiding bij de gemeente worden ingeschreven. De datum van inschrijving is de officiële echtscheidingsdatum

Bij een eenzijdig verzoek dient de verzoeker het verzoekschrift in. De wederpartij krijgt in principe zes weken om te reageren, maar het is mogelijk om uitstel te vragen. Stel dat er na drie maanden een verweerschrift is ingediend dan gaat de rechtbank een zitting plannen. Afhankelijk van de drukte kan dat wel een maand of 3 à 4 duren. En voordat er dan een uitspraak is duurt het meest nog wel een keer 3 à 4 maanden. U moet er daarom rekening mee houden dat een echtscheiding op tegenspraak in de meeste gevallen niet binnen een jaar zal zijn afgerond.

neem vrijblijvend contact op!

 
maddie@wismanadvocatuur.nl