Meteen naar de inhoud

erfrecht

De meeste mensen krijgen hooguit één of twee keer in hun leven te maken met het Nederlandse erfrecht. Als de nalatenschap financieel positief is, niet heel erg complex en de onderlinge verhoudingen zijn goed, is er meestal weinig aan de hand. Met een beetje hulp van iemand die handig is met financiën lukt het dan wel om in overleg de nalatenschap af te wikkelen.

Anders wordt het als er bijvoorbeeld sprake is van stieffamilie, een onterfd kind of een onterfde echtgenoot, een executeur die niet opschiet, het ontbreken van iemand met zeggenschap, een onduidelijk testament etc. Er zijn vele situaties denkbaar die uiteindelijk kunnen leiden tot een juridisch conflict, en dat leidt dan meestal weer tot een totaal gebrek aan voortgang.

Vaak is het genoeg om een advocaat in te schakelen. Als alle betrokkenen dat doen, kan er in overleg veel worden bereikt. Het is niet zo dat het inschakelen van een advocaat per definitie leidt tot een juridische procedure. Advocaten onder elkaar weten beter wie precies waar recht op heeft. Goede voorlichting en een heldere kijk op de eigen rechtspositie kan veel (langdurige) ellende voorkomen. En als het echt niet anders kan, kan de rechter uitkomst bieden.

wat kan ik voor u doen?

Het Nederlandse erfrecht is nogal ingewikkeld. Als er veel (geld) op het spel staat is het aan te raden om in ieder geval één keer een adviesgesprek te plannen. U voorkomt daarmee dat mogelijkheden onbenut blijven. Verder kan ik u bijstaan bij bijvoorbeeld:

  • berekenen van uw legitieme portie goed wordt vastgesteld en indien mogelijk deze ook opeisen;
  • vaststellen van de kindsdelen, ook uit een eerder opengevallen nalatenschap;
  • ontslag vragen van de executeur als hij of zij het werk niet goed doet;
  • verkopen van een huis als niet alle erfgenamen daar aan willen meewerken;
  • het verdelen van de nalatenschap als er erfgenamen onvindbaar zijn, etc.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, er zijn tal van mogelijkheden die kunnen bijdragen aan een soepele afwikkeling en/of het waarborgen van uw rechten.

U kunt op deze website informatie vinden over het erfrecht. Daarmee kunt zich een beeld vormen, maar de kans is klein dat die informatie op uw specifieke situatie van toepassing is. Als u een vraag hebt of u wilt uw eigen situatie bespreken, belt u mij dan op 020 – 705 87 14.

neem vrijblijvend contact op!

 
maddie@wismanadvocatuur.nl